×
23 augustus 2021 // Interieuradvies

Hoe verkeerde keuzes vermijden bij het inrichten van je woning

Je hebt net een huis aangekocht en je wil graag het interieur vernieuwen? Meer in jouw stijl? Maar hoe bepaal je je stijl en welke kleuren en materialen passen het best bij jou en de woning? Ontdek hier alvast handige tips, waarmee je mooi van start kan gaan en je nieuw interieur mooi kan opbouwen.

Laat je inspireren


Zoek inspiratie op in woonmagzines met hun leuke interieurideetjes. Heb je al enkele ideeën? Zoek ze op in interieurwinkels. Zo voel je onmiddellijk aan of het gevoel goed zit en of het echt wel bij je past. Ook online kan je gemakkelijk leuke adresjes vinden die je eens kan bezoeken. 

Gebruik een moodboard als hulpmiddel


Heb je al enkele ideeën gezien? Verzamel ze niet enkel in je hoofd. Maar knip ze uit en maak een collage. Of nog gemakkelijker met een online moodboard. Heel handige tool hiervoor is Pinterest. Je kan al je favoriete afbeeldingen opslaan en zo ontdek je je eigen woonstijl

interieuradvies gebruik een moodboard als hulpmiddel.jpeg

Bepaal de indeling


Om onnodige kosten of verkeerde keuzes te vermijden is het belangrijk dat je even stil staat bij de indeling van de woning. Zit die nog goed of wil je dit eerder beetje aanpassen of veranderen? Bekijk dit even op basis van het bouwplan of de plattegrond.

Welke functie ga je aan de verschillende kamers geven? Ben je toch aan het twijfelen over de grootte van de woonkamer. Welke impact geeft het als je een muur verplaatst of verwijdert? Kan er ruimte gecreëerd worden door een aanbouw?

Kies je kleurenpalet


Kleur bepaalt de stijl en de sfeer van je hele woning.  

Welke kleuren passen bij elkaar? Ga je liever voor pasteltinten of toch eerder voor harde, felle kleuren? Belangrijk om af te vragen of je die kleur die je in gedachte hebt leuk vindt op dit moment en dat je de kleur langer mooi zult vinden.

Kies vooral waar jij je prettig bij voelt en hou de basis vooral rustig. Dit kan later verder afgewerkt met trendy kleurige accessoires die af en toe kunnen afgewisseld worden.

interieuradvies kies je kleurenpalet.jpeg

Ga voor jouw eigen woonstijl


Welke stijl wil je creëren in je woning? Eerder rustiek of mag het industrieel hedendaags zijn. Kies vooral waar jij je het best bij voelt. Waar jij zich persoonlijk het meest aangetrokken voelt en vooral waar jij je het meest thuis voelt. Vind je het moeilijk om een stijl te bepalen? Aan de hand van je moodboard of je knipsels zal een duidelijke stijl naar voren komen en voel je je zekerder bij de verdere keuzes.

Behoud je inrichting praktisch


Sta even stil voor wie en voor welk doel de ruimte gebruikt zal worden. Dient het kindvriendelijk ingericht te worden om er kleine kinderen rondlopen? Of heb je huisdieren die een delicate vloer kunnen beschadigen? Hou je hiermee rekening dan kan je het praktisch én sfeervol inrichten.

interieuradvies behoud je inrichting praktisch.jpeg

Stippel een duidelijk lichtplan uit


Met een goed lichtplan bepaal je niet enkel de functionaliteit maar ook de sfeer in je woonkamer. Daarom is het goed om combinaties te maken in je lichtpunten en kies verschillende verlichtingstypes. Welke zones wil je eerder belichten met basisverlichting, accentverlichting, sfeerverlichting of eerder functionele verlichting? Op basis van de indeling die je zoals hierboven beschreven gemaakt hebt, kan je nu een duidelijk lichtplan opmaken. Hou hierbij ook rekening met de lichtsterkte. Kan je hoge lichtintensiteit verdragen of heb je toch liever een zachte lichtsterkte? 

 

Verder op zoek naar inspiratie of een helpende hand? Ik heb je zeker verder! Contacteer me vrijblijvend 

© 2024 Affine. Webdesign by Puzzle